27 Mart 2009, Cuma

Fransız üniversitelerinde 1000 eylem çağrısı

Fransız üniversitelerindeki grev yaklaşık iki aydır devam ederken, 25 organizasyonun içinde yer aldığı ‘Bir okul, sizin geleceğiniz’ kolektifi 2 Nisan’da 1000 (bin) eylem yapmaya çağırdı.Hükümetin eğitimdeki reform projelerine karşı öğrenciler haftalardır eylemde. Araştırmacı eğitimcilerin 2 Şubat’ta başlattığı grev yaklaşık hükümetin birçok düzenleme ve geri adımına rağmen sekizinci haftasında devam ediyor. Başta Paris’teki üniversiteler olmak üzere birçok kentteki üniversitelerde eğitim yapılamıyor.

-----

Eğitim işsizliğe kalkandır

Aralarında FSU, SGEN-CFDT, FERC-CGT, FAEN, Sud, UNSA, UNEF, FIDL, UNL ve FCPE’nin de yer aldığı eğitimci, lise ve üniversite öğrencileri sendikalarından oluşan “Bir okul, sizin geleceğiniz” kolektifi, “Bu kriz ortamında eğitim ve gençlik formasyonları hiç olmadığı kadar bir gelecek yatırımıdır, bir fiyat değil. İşsizliğe karşı en iyi kalkandır” diyerek 2 Nisan Perşembe günü ülke genelinde 1000 eylem yapmaya çağırdı.

Kolektif, kamu eğitim hizmetlerini korumak ve en iyi öğrenci başarısını sağlayan bir kuruma dönüştürmek için seslerini güçlü bir şekilde yükseltmeye çağırdı. Kolektif, hükümetin “okul, yüksek eğitim ve kamu araştırmalarını yıkım şirketine” olarak görmesini protesto ediyor.

İşgaller sürüyor

Öte yandan Perşembe günü 100 kadar araştırmacı Paris’teki Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi’ni (CNRS) işgal etti. “Araştırmayı Kurtaralım” kolektifi Başbakan François Fillon’dan açık bir şekilde 2009’da ortadan kaldırılan iş alanlarının yeniden sağlanmasını istediklerini bildirdi.

Ayrıca Paris’teki birçok üniversitenin personeli bir araya gelerek ünlü Sorbonne Üniversitesi’ni işgal etti. Eylemciler hükümetin artan tepkilere rağmen “sessizliğini” protesto etti.

Üniversite öğretmenlerinin toplandığı Batı Brotonya Üniversitesi de Perşembe günü 300 öğrenci tarafından işgal edildi. Buradaki öğrenciler de hükümetin reformlarını “üniversiteler satılık değildir” diyerek protesto etti.

Üniversite başkanlarının yıllık konferansını yapmayı planladığı Brest kentinde öğrencilerin üniversiteyi işgal etmesi nedeniyle toplantı askıya alındı. Strasbourg Üniversitesi’ne ait bir binada Çarşamba-Perşembe gecesi yağmalandı.

Bordeaux III, II, I ve IV üniversitelerindeki işgal eylemleri de sürüyor. Perşembe günü kentte 1500 dolayında araştırmacı-eğitimci, üniversite ve lise öğrencisi yürüyüş yaptı. 24 Mart Salı günü de ülke genelinde 23 bin dolayında öğrenci ve araştırmacı-eğitimci eylemlere katılmıştı.

Yüksek Eğitim Bakanlığı, genel eğilimin üniversite işgallerinin azalması yönünde olduğunu savunurken radikalleşme endişesini de dile getirdi. Bakanlık, “sert çekirdekler” olarak ifade edilen radikalleşmeye öncülük eden üniversitelerin Paris-IV, Rennes II ve Montpellier III üniversiteleri olduğunu ileri sürdü.

Eylemler ne zamana kadar sürecek

Yüksek Eğitim Bakanlığı’na göre 10 üniversitede ders görülemiyor. Ancak 20 üniversitenin daha çeşitli düzeylerde etkilendiği belirtiliyor. Çok sayıda öğrenci evlerinde kursların yeniden başlamasını beklerken, eylemlerin ne zamana kadar devam edeceği henüz bilinmiyor.

Eylemlerin sürdüğü her gün bir yılın daha kaybolacağı endişesini arttırıyor. Öğrenci ve eğitimci sendikaları, bunun sorumlusunun hükümet olduğunu belirtiyor. Üniversite öğretmenleri ve öğrencilerin eylemleri her geçen gün radikalleşerek yayılıyor. Öğretmenler halen birinci sömestr notlarını öğrencilere veremediler. Eylemler yayılırken, üniversite idareleri ve bakanlığın da endişesi artıyor.

Üniversitelerde araştırmacı-eğitimciler, 900 iş alanının ortadan kaldırılmasını protesto ederken eğitimci araştırmacı statüsündeki reformun kaldırılması talep ediliyor. Üniversite öğrencileri, üniversitelere otonomi tanıyan diğer bir ifadeyle “özerkleştirme” projesinin geri çekilmesini istiyor. Araştırmacı eğitimciler ve öğrenciler Ulusal Eğitim Bakanı ve Yüksek Eğitim Bakanı’nın istifasını da istiyor. /ANF