Devletler 'kriz var' demiyor, silahlanıyor
Küresel mali krize rağmen dünya çapında devletlerin silahlanması son 10 yılda hemen hemen iki kat artarak 2009'da 1,53 trilyon dolara çıktı.
Merkezi Stockholm’de bulunan Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün (SİPRİ) raporunda, 2008 ile 2009 arasındaki harcamanın da yüzde 5,9 arttığına dikkat çekildi.
Rapora göre, artışın yüzde 54'ünden sorumlu olan Amerika, silaha en çok para harcayan ülke olmaya devam ediyor.
2008'de en çok silah harcaması yapan ikinci ülke olan Çin'in geçen sene bu pozisyonunu koruduğunun belirtildiği raporda, Fransa'nın üçüncü sırada olduğu kaydediliyor.
SİPRİ'nin askeri harcama projesi başkanı Sam Perlo-Freeman, küresel mali krizin hükümetlerin silahlı güçlerini donatmaya devam etme politikasını pek değiştirmediğini söyledi.
Nükleer silahlarla ilgili olarak da SİPRİ, ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan ve İsrail'de kullanıma hazır toplam 8 bin 100 nükleer başlığın olduğu tahmininde bulundu.
Raporda, bu sayının bir önceki yıla göre 300 adet azaldığı belirtilerek, bunlardan 2 bininin hala "yüksek alarmda" olduğu kaydedildi.
SIPRI raporunda, dünya genelinde toplam 54 "barışı koruma operasyonu" düzenlendiğini, bunun maliyetinin de 9,1 milyar dolar olduğu ifade edildi.
ANF