08 Ağustos 2011, Pazartesi

Askeri kantin harcamalarına Sayıştay denetimi

Sayıştay, 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu'nun getirdiği yetki ile orduevleri, askeri gazino, kantin ve kışlalarda denetim süreci başlattı. Buna dönük olarak başkanlık bünyesinde 'Güvenlik Sektörü Denetim Grubu' oluşturan kurum, yapılan harcamaları inceleme altına alacak.

Türkiye'de yasal kısıtlamalardan dolayı bugüne kadar herhangi bir inceleme yapılamayan askeri harcamalar konusunda küçük de olsa bir ilke adım atılıyor. TBMM adına harcama denetimi yapan bir yürütme organı olan Sayıştay, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 104. Maddesi nedeniyle bu güne kadar herhangi bir denetim yapılamayan orduevleri, askeri gazino, kantin ve kışlalarda denetim başlatma hazırlığında. 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu'nun getirdiği yenilikler kapsamında yapılması planlanan incelemeler sayesinde askeri harcamalar denetim altına alınacak. Buna dönük olarak ta başkanlık bünyesinde 'Güvenlik Sektörü Denetim Grubu' oluşturan Sayıştay, yine TSK ile resmi yazışma aşamasında. Askeri gazino ve kantin denetimleri, yasanın geçtiğimiz aralık ayında parlamentoda tartışılması sırasında eleştirilen, 'Gizlilik' istisnası kapsamında olmayacak. Denetim sonuçları kamuoyuna açıklanabilecek. Önümüzdeki yıl haziran tamamlanması beklenen denetim raporu, TBMM'ye gönderildikten sonra, Sayıştay'ca 15 gün içinde kamuoyuyla paylaşılacak. Orduevleri, gazino ve kantinlerin ekonomik büyüklüğü, ciroları, verimlilik esasına göre çalışıp çalışmadıkları bilinmiyor. Bu raporla kamuoyu ilk kez, diğer mali kurumlar gibi asker yönetimindeki işletmeler hakkında da fikir sahibi olabilecek.

Denetimler sonunda kamu zararı saptanırsa, 'Sorgu-savunma-rapor' süreci işletilecek. Bu da konunun Sayıştay Yargısı'na taşınması anlamına gelirken, sorumluluğu saptanan asker kişilerden de kamu zararının tazmini istenecek. İstisnai olmakla birlikte, kasıt saptanırsa da asker kişiler hakkında, suç duyurusunda da bulunulabilecek. Yeni yasa öncesinde, söz konusu harcamalar, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 104. Maddesi nedeniyle Sayıştay'ca denetlenemiyordu. Türk mali yönetimi, asker-sivil ilişkilerine yeni bir boyut getiren denetimin bu unsuruyla ilk kez tanışıyor. Sayıştay, yeni yasa öncesinde de askeri kurumları denetleyebiliyordu. Ancak bu süreç, TSK mevzuatının yorumlanma biçimi nedeniyle sınırlı ve işlevsiz kalıyordu.

ANKARA-EmekDunyasi.net/Ajanslar