Yunanistan'da kemer sıkmaya karşı halk sokakta
Yunanistan'da hükümetin yeni bütçe kesintisi paketine karşı bu sabah başlayan 2 günlük genel grev, yasanın görüşüldüğü meclis önünde çatışmaya döndü. Meclise girmek isteyen eylemciler, meclis girişini ateşe verdi. Grev bugün de sürecek.
Yunanistan'da bugün başlayan 2 günlük genel grev, ülkede hayatı durdururken; sokağa çıkan eylemciler ile polis arasında çatışma çıktı. Hükümetin kemer sıkma önlemlerini protesto etmek için başkent Atina'daki parlamento binası önünde toplanan on binlerce kişi ile polis arasında çatışmalar yaşandı.
Sintagma Meydanı'nda bulunan meclis binasına girmeye çalışan eylemcilere polisler gaz bombası ve coplarla saldırırken, Yunan emekçiler, meclis binası önündeki kontrol noktalarını ateşe verdi.
Sintagma Meydanı'nda gerçekleşen eyleme 200 bin civarında kişinin katıldığı bildiriliyor. Tüm İşçilerin Mücadele Cephesi'ne (PAME) sendikaların Sintagma Meydanı'nda düzenlenen eyleme büyük bir kalabalıkla katıldığı gözlendi. PAME'ye bağlı işçiler alanın üst kısmında saf tutarken, kamu çalışanları sendikası ADEDY ve genel işçi sendikaları federasyonu GSEE'ye bağlı işçiler meydanın alt kısmında toplandılar.
GREV HAYATI DURDURDU
Yunanistan'ın diğer sokaklarına ise tam bir sessizlik hakim. 2 günlük genel grev nedeniyle tarihi mekanlar dahil, bakkal dükkanları, gazete bayileri, gümrükler, lokantalar, akaryakıt istasyonları ve tüm devlet kurumları kapalı.
Otobüs, tren, metro ve uçak seferleri yapılmazken ülkede hayat tamamen durmuş halde.
İSYAN SÜRECEK
Krizin bedelini kendi cebinden ödemek istemeyen Yunan halkı, isyanın devam edeceğini belirtiyor. Eyleme katılan bir emekçi, "Sokaklardaki varlığımız, eylemlerimiz; organize gücümüzle, tüm işçilerin ve sendikaların katılımıyla, bu paketin oylanmasına engel olacağız" dedi.
Mecliste görüşülen pakete öfkeli bir kişi, "Meclisteki 150 milletvekili, bu kalabalığın sosyal olmayan politikaya bir son verilmesi talebini durduramayacaklar. Bu paket kabul edilemez. Durumumuz daha ne kadar kötüleşebilir ki? İnsanlar aç ve çocuklarımız okulda öğlen yemeği yemiyor. Bu nasıl bir durum?" diye konuştu.
YUNAN MECLİSİ'NDEN KEMER SIKMA ÖNLEMLERİNE ONAY
Yunanistan'da yüzbinlerce kişiyi sokağa döken kemer sıkma önlemleri parlamentodan ilk onayını aldı. Vergi artışlarıyla maaş ve ücretlerde kesintiler öngören yasal düzenlemeler, bugün maddeler üzerinde yapılacak ikinci oylamadan sonra yasalaşacak.
ANKARA-EmekDunyasi.Net/Ajanslar