30 Nisan 2009, Perşembe

DESA direnişi 365 gününde

DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu, DESA işçilerinin işten atılmalarının 1. yılında DESA mağazası önüne bıraktıkları deri çanta ve montlarla işvereni protesto etti.DESA Direnişiyle Dayanışma Kadın Platformu, DESA fabrikasından işten çıkarılan ve İstanbul Sefköy ile Düzce'de ki fabrika önünde direnişlerine devam eden DESA işlerinin direnişlerinin 365. gününde yalnız bırakmadı. 

-----

Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen platformu üyesi kadınlar İstiklal Caddesi üzerinde bulunan DESA mağazasının önüne kadar yürüdü. "NOVAMED'de kazandık DESA'da da kazanacağız" ve "DESA'daki kadınlar direnişe devam ediyor" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Atike 365 gündür dışarıda direniyor", "Kadınlar sendika yönetimine", "DESA patronu sendika düşmanı", "Cinsiyetçi iş bölümüne hayır" dövizleri taşıyarak sık sık "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir", "Emine Aslan yalnız değildir", "DESA'da ve MEHA'da direniş kazanacak", "365 gündür direniyoruz" ve "Görünmeyen emek sesini yükselt" sloganları attı.

'İşveren mahkeme kararını çiğniyor'

Yürüyüşün ardından grup DESA mağazasının önünde bir basın açıklaması yaptı. Platform adına basın açıklaması yapan Fadik Temizyürek, DESA direnişinin üzerinden geçen bir yıllık süre içerisinde işverenin mahkemenin işçileri işe iade kararına aldığı halde, işçilerin sendikalı olarak işe geri almadığını söyledi. Bu kararın dışında İstanbul'da ki fabrika önünde direnen Emine Aslan'ın işveren tarafından tehdit edildiğini, polis yardımıyla fabrika önünde direnmesini engellemeye çalıştığını ve en son direnişe sahip çıkan sendikanın Ergenekon ile bağlantısı olduğunu dile getiren Temizyürek, "Bizler Sefaköy'de direnen Emine Arslan ve Düzce'deki DESA fabrikasında direnen kadınların yanındayız. İşten atılan işçiler, sendikalı olarak işe alınmaları için eylemlerine devam edecek. DESA patronunun cinsiyetçi uygulamalarına karşı çıkıyor, emzirme odaları, kreş ve kadınlar için ayrı tuvaletlerin olmasını talep ediyoruz. Eş değer işe eşit ücret talebimizi yineliyoruz" dedi.

Yapılan açıklamanın ardında kadınlar yanlarında getirdikleri deri çanta, mont ve cüzdanları DESA mağazası önüne bırakarak eylemlerine son verdi. /diha

Anahtar Sözcükler