06 Mart 2008, Perşembe

TÜSİAD’ı ürküttü emekçiyi eritti

Sermaye örgütleri önlem adına kendi lehlerine reform çağrısı yaparken, memurların maaşları şimdiden eridi. Şubat ayında fiyatlar beklenenin üzerinde artınca enflasyon tehlikesi tartışılmaya başlandı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ’dan, “Şubat ayı enflasyon oranları endişe verici boyutlarda, iş dünyası olarak ekonomideki son göstergeleri kaygıyla izliyoruz” açıklaması geldi.

-----

Dünyadaki gelişmeler de Türkiye’nin enflasyon artışını kaçınılmaz kılıyor. Petrol ve diğer enerji girdi fiyatlarındaki artış, iklim şartları nedeniyle hububat başta olmak üzere tarım ürünleri fiyatlarındaki yükseliş, Çin ve diğer Asya ülkeleri üretimi artırdıkça hammadde fiyatlarının artması gibi nedenler, dünyada da enflasyonu körüklüyor. Türkiye, bu ortamda enflasyonu aşağıya çekecek politikalara sahip değil.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın dahi sapacağını itiraf ettiği, yıllık yüzde 4’lük enflasyon hedefine göre maaşları ayarlanan memurlar ve sözleşmesi bu yönde olan özel sektör çalışanlarının maaşları, enflasyon karşısında şimdiden eridi. Hatırlanacağı üzere memura ilk ve ikinci altı aylık dönemler itibariyle yüzde 2’şer zam verilecek.

Politikasızlık
Merkez Bankası’nın ilk üç aylık dönem için enflasyon hedefinin tutması için 3 aylık TÜFE’nin yüzde 1.1 çıkması gerekiyordu. Fakat şubat ayı TÜFE oranı 2.56 olarak açıklandı. Memurlar şimdiden 1.46’lık enflasyon farkı almaya hak kazandı. Enflasyon farkları temmuzda yansıtıldığı için yüzde 1.46’lık enflasyon farkına hak kazanan kamu çalışanları ve özel sektörde sözleşmesi bu yönde olanlar, yılın ikinci çeyreğini enflasyona yenilmiş olarak geçirecek.

Üretici Fiyat Endeksi’nin de şubat ayında 1.26 gibi beklenenden yüksek çıkması, enflasyonun süreceğinin habercisi... Çünkü üretimdeki fiyat artışlarının tüketici fiyatlarına yansıması kaçınılmaz. Hükümetin enflasyonla mücadele politikasının da fiyatları aşağıya çekebileceği söylenemez.

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırıp piyasadaki para miktarını azaltma yönünde yapacağı girişimler sonuçsuz kalıyor. Çünkü böylesi bir girişim ucuz dövizi körüklüyor, piyasaya döviz yağdırıyor.

Tarımsal ürünleri ucuzlatacak bir politikaya da sahip değil. TMO’yu piyasayı düzenleyici bir kurum olarak değerlendirmeyen hükümet, buğdayın stokçunun elinde toplanmasını sağladı. Şu anda piyasada un bulunmuyor. Buğday spekülatörün elinde toplanmış durumda. Un fiyatları yüzde 20’leri aşan oranda zam gördü. Ekmeğe zam yolda. Fırınlar zam kararı için bastırıyor.

Ayrıca hükümetin tarımsal üretim maliyetini düşürecek destekleme politikasının olmaması bir diğer olumsuz etken. Gübre başta olmak üzere girdi fiyatları fahiş oranda arttı. Dünyadaki gelişmeleri göze alarak yeni bir tarımsal üretim politikasının belirlenmesi gerekiyor.

Kaygı açıklaması
Sermaye örgütleri ise işsizlik rakamları karşısında olduğu gibi, enflasyon verileri karşısında da aynı tepkileri vererek sorunlar karşısında bir an önce kendi lehlerine kararlar alınmasını talep etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, son enflasyon verilerinin de istihdamla ilgili göstergelerin de son derece kaygı verici olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Türkiye uzun süredir söylediğimiz ve 2007’de yoğun gündem nedeniyle yapamadığımız yapısal reformları bir an önce yapmalı, 2008’de ekonomideki beklenti yönetimini de büyük bir maharetle yapmalıyız ki 2009’u da içine alan yüksek büyüme hızlarını yeniden yakalayalım. Bugün itibariyle kaygıyla izliyoruz. İç pazarda daralma var, işsizliğe çare bulunamıyor, büyüme daralıyor, enflasyona dikkatlice eğilmek lazım” dedi.

Yalçındağ, “Biraz endişe ile yaklaşılmalı, rehavet içinde değil. Biz çok iyi şeyler başardık, onun için ‘iyi gidiyoruz’ rehaveti içinde değil, aksine, tüm dünyada olan dalgalanmayı, kötü gidişatı göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmalı, ekonomiye odaklanmalıyız” diye konuştu. Yalçındağ, enflasyon için Merkez Bankası’nın bağımsızlığının önemli olduğunu vurgulayarak, “Psikoloji yönetimi önemli; evet biz acil eylem planı açıklıyoruz ama orada somut tarihlerin olması gerekiyor” dedi. evrensel