14 Temmuz 2008, Pazartesi

Desa'da kadın öncülüğünde direniş

Düzce Organize Sanayi'nde bulunan Desa Deri Fabrikası'nda sendikal örgütlenme yaptığı için işten çıkarılan Emine Arslan adlı kadın işçi, yaklaşık 80 gündür devam eden direnişin öncülüğünü yapıyor.Düzce Organize Sanayi'nde bulunan Desa Deri Fabrikası çalışanları ağır çalışma koşullarının düzelmesi için bir süre önce Deri-İş Sendikası'nda örgütlenmeye başladı.

-----

Emine Arslan, işten çıkarılmalar başlayınca işverene karşı direnişi de örgütleyen kişi oldu. İki yıldır Desa Deri Fabrikası'nda çalıştığını belirten Arslam, çok ağır şartlarda çalıştıklarını ve hiçbir sosyal hak ve güvencelerinin bulunmadığını dile getirdi. Aynı yerde çalışan eşinin bir süre önce işten ayrılarak başka bir yerde sendikalı olarak çalışmaya başlaması ile sendika ile tanıştığını belirten Arslan, "Sendikalı olmanın olumlu taraflarını görünce sendikaya üye olursak çalışma koşullarımızın iyileşeceğini düşündüm. Bunun üzerine beraber çalıştığımız arkadaşlarımı da örgütlemeye başladım. Sorunlarımızın sendikayla çözüleceğine inandığımız için Deri-İş Sendikası'na üye olduk. Kısa sürede sayımız 200'e ulaştı. İşveren bunu öğrenince sendikalı çalışanların işine son verildi" dedi.

'Sendikal haklarımızla işimize geri dönmek için direniyoruz'

İşten çıkarılmalarının ardından sendikal hakları sağlanmış bir şekilde işlerine geri dönmek için yaklaşık 80 gündür fabrika önünde mücadele ettiklerini ifade eden Arslan, "28 Nisan'da işten çıkarılmalar başladı. Ben 1 Mayıs'ta işten atıldım. İşveren açık açık sendikalı olduğumuz için işten çıkarıldığımızı söyleyerek, neden böyle bir yola başvurduğumu sordu. Ben de çalıştığımız koşulların düzelmesi gerektiğini ve bunun ancak sendika ile mümkün olduğunu söyledim" diye konuştu. Sendikal hakları kabul edilene kadar direnişe devam edeceklerini belirten Arslan, sendikal örgütlenme haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. DİHA