29 Ağustos 2009, Cumartesi

"PTT emekçisi köle değildir"

PTT Genel Müdürlüğü’nün İzmir ve ilçelerinde 26 PTT merkezinde tatil günü olan Cumartesileri günleri de çalışma emri verilmesi postacıları isyan ettirdi.

-----

Pasaport PTT önünde bir araya gelen postacılar kendilerinin bu şekilde çalıştırılmasının yasalara aykırı olduğunu söylediler. “Kuralsız ve keyfi yönetim hukuksuzluktur” pankartının ve “senelik izinlerimiz gasp edilemez”, “PTT çalışanı köle değildir” dövizlerinin açıldığı basın açıklamasında konuşan Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Hasan Solmaz, PTT Genel Müdürlüğü’nün pilot bir uygulama olarak İzmir’in 26 PTT merkezinde Cumartesi günleri 08.30-17.30 saatleri arasında mesai emri verdiğini aktardı.
Bu uygulama ile PTT’nin özelleştirilmesi ve kârlılığının daha da arttırılmasının amaçlandığını belirten Solmaz, bir sonraki adımın ise uygulamayı ülke geneline yaymak olacağını söyledi.

Haber-Sen’in uygulamanın yasalara aykırı olduğu iddiası ile açtığı davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Solmaz, davanın esastan görüşmesinin devam ettiği bir süreçte İzmir PTT Başmüdürlüğü’nün 26 PTT merkezi için hafta sonları mesai emri çıkardığını dile getirdi.
Solmaz, “PTT emekçilerinin bu şekilde çalıştırılmak istenmesi sözleşmelerde yer alan haftalık 40 saat çalışma ve hafta sonu tatil yapma hakkına aykırıdır. Ağır çalışma koşulları nedeniyle yıllık izinlerini bile kullanamayan personelin bu şartlarda uzun süre sağlıklı biçimde çalışmayacağı açıktır. Bu uygulamanın asıl amacı özelleştirmenin alt yapılarından birisi olan esnek çalışmaya uygun üretim organizasyonları oluşturmaktır” diye konuştu.
Solmaz sendika olarak bu hukuk dışı uygulamaya karşı fiili ve hukuku mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Basın açıklamasına katılan PTT emekçileri “İzin hakkımız gasp edilemez”, “PTT emekçisi köle değildir” sloganlarını attılar./evrensel

Anahtar Sözcükler