Kanlı pazartesi
Pazartesi zor başladı, İskenderun Deniz üst komutanlığına bağlı tesise yapılan saldırıda 6 türk askeri şehit düştü, gelişmiş bir teknolojiyle, son derece profesyonel bir roket atışıyla yapılmıştı saldırı. Derken Mavi Marmara adlı yardım gemisine İsrail tarafından ateş açıldığı haberi geldi. 32 ülkeden aktivistin ve 60 kadar gazetecinin yer aldığı gemi kan gölüne dönmüştü. Yaralıların durumu ağırdı, ölü sayısı önce 2 olarak açıklandı ve giderek yükseldi. Birbiriyle neredeyse eş zamanlı olarak gerçekleşen bu saldırılar, daha sabah saatlerinde Türkiye’yi aşağı çekmeye çalışan adresin tek ve aynı adres olduğu yolunda yorumların yapılmasına neden oldu.
Bir zamanlar sivrisinek soktuğunda adres İsrail olurdu, inek ölü doğurduğunda ve dahi her aksilikte, sorunun kaynağı İsrail olarak gösterilirdi. Komplo teorilerinin aşırıya kaçmasından mütevellit bir yalama meydana geldi sonra. Durum camiada ‘Cuma dergisi edebiyatı’ olarak kodlandı ve her belanın arkasında İsrail’i aramanın saçma olduğuna hükmettik. Kafayı ucunda İsrail’in olduğu komplo teorilerine yatırmak tembelleştirici, indirgemeci bir anlayıştı üstelik.
Ama durum böyle diye, İsrail’i hareketsiz, kendi yağında kavrulan sıradan bir ülke olarak tasavvur etme tehlikesine savrulacak isek vay halimize. Komploculuğa karşı çıkmanın bedeli ahmaklığa razı olmak olmamalı. İsrail’in, bölgedeki pek çok ülkede ve tabii Türkiye’de gayet aktif ‘çalışmalar’ yapan bir ülke olduğu bir sır değil. Bu çalışmaların istihbarattan operasyona kadar genişleyen bir yelpazesi olduğu da bilinen bir vakıa. Velhasılı Mavi Marmara’nın uğradığı saldırı, İsrail’in değişen denklemlerle ilgili olarak yaşadığı rahatsızlık itibariyle girdiği ‘hareketlenme’nin ne ilk ne de son halkası.
*
İsrail eşittir ABD denklemi bir süredir o kadar iyi işlemiyor. ABD’de 11 Eylül’den sonra gelişen ve ‘Bu İslam ülkeleri bizden o kadar nefret ediyorsa, bunun bir nedeni de İsrail’dir’ görüşünde olan bir takım etkin çevreler var artık. İsrail’in öfkesi biraz da bundan.
İsrail Ortadoğu’da ‘jandarma’ olarak konumlandırılmış bir ülke. Kendi ajandasını Batılı ülkelerin çıkarlarını teminat altına alma misyonunun arkasına gizleyerek epey kan döktü. Bu zaman zarfında yaptıkları, Batılı ikiyüzlülüğü ve uluslar arası kamuoyunun ‘ama’cı yaklaşımlarıyla görünmez kılındı.
Irak’a yaptığı saldırıları ‘silah vardı’ açıklamasının arkasına saklayan ABD’, ‘hiçbir silah bulunamaması’ ve Irak’taki ölü sayısının milyonlara varması üzerine belirli bir meşruiyet kaybı yaşadı. Bu kayıp İsrail’in gayri meşru hareketlerini ‘de’ üstlenebilmesini, İsrail’e açıktan hamilik yapmasını da zorlaştırıyor artık. Yeni ‘jandarma’ yerine, yeni bir arayışın peşinde. Bu da İsrail’i kızdırıyor.
Bir yardım gemisine ateş açacak ve sivilleri öldürecek kadar hudutsuz davranmasının nedenleri arasında, ‘ben hala buradayım, oyun kurar oyun bozarım’ mesajını vermek istemesi var. Ama ne mesaj.
*
‘Yahudi’nin tarih içinde maruz kaldığı acılar sorgulanamayacak ve tartışma götürmeyecek kadar keskin bir gerçekliktir. Diyelim ki, ‘siyonizm’ bile belli bir dönem için mazur görülebilir bir zafiyettir. Fakat acılarını zalimliğine payanda yapmış ve zalimliğini o acıların müsebbibi olmayan bir toplum üzerinde ‘deneyen’ işkencecilere tahammülün bir sınırı vardır.
Üstelik sadece zalim de değil, irrasyonel bir devlettir karşımızdaki. Henüz iflas etmediği halde, sırf rüyalarında iflas ettiğini gördüğü için, çocukları alıp çatıya çıkmaktadır.
Aralarında kendi çocukları da var. Üzerlerine benzin döküp ‘yakarım’ tehdidi savuruyor. Yakar da.
İsrail, ‘Acıların çocuğu’ kontenjanından o kadar uzun süre ve o kadar bol keseden faydalandı ki, artık bir ‘yetişkin’ olduğunu bir türlü kavrayamadı.
Kavratacaklar. Ama İsrail’i bu hale getirenlerin, İsrail’e ‘ee, fazla oldun’ derken kendi ellerini kirleteceklerini hiç sanmıyorum.
Türkiye yardımdan başka amacı olmayan insanları katleden İsrail’e karşı sert önlemler almalı, ama attığı her adımın dünyaya açıklanabilir adımlar olmasına dikkat etmeli.
Not: Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına metanet diliyorum.
(Habertürk)