Kot işçileri Ankara'da hak arayışında
Silikozis hastalığına yakalanan kot kumlama işçileri, maluliyet haklarının yasada yer alması için Petrol-İş Ankara Şubesi'nde 15 gün boyunca seslerini duyurmaya çalışacak.
Kot taşlama işçileri, oksijen tüpleri ve solan ciğerleriyle Ankara'da. İşçiler, hükümetten özürlü maaşı değil hakları olan 'İş göremezlik geliri'ni isteyecek. Petrol İŞ Ankara Şubesi'nde basın açıklaması yapan işçiler için sendika binasında Türk Tabipler Birliği'nin de katkılarıyla hasta yatakları oluşturulacak. Başta Meclis'te grubu bulunan partiler olmak üzere, diğer siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından randevu talep eden işçiler, plan ve bütçe görüşmeleri kapsamında ele alınacak, silikozis hastası kot kumlama işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin düzenlemede haklarının verilmesini istiyor.
HÜKÜMETTEN YANIT GELMEDİ
Haziran ayında Ankara'ya gelerek 3 günlük çadır eylemiyle haklarını arayan kot kumlama işçileri, yeniden Başkentte. Petrol-İş Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen işçiler, "Sakat değil, işçiyiz", "Adalet istiyoruz, sadaka değil" ve "Artık ölmek istemiyoruz" sloganlarını attılar. Şimdilik temsili olarak Ankara'ya geldiklerini belirten işçiler, hükümete "Çığlığımızı duyun, Ankara'yı yaşanamayacak yer haline getirmek istemiyoruz" uyarısında bulundu. Demokratik çevrelerinde desteğiyle haklarını alacaklarını ifade eden işçiler, şimdiye kadar hükümetten taleplerle ilgili hiçbir yanıtın gelmediğini belirterek, Meclis'e yürüyecek hallerinin olmadığını, bu nedenle randevularına yanıt geldiği sürece heyetler halinde görüşmelere gideceklerini söylediler.
HASTA YATAKLARI HAZIRLANACAK
Petrol-İş sendikasında 15 gün boyunca haklarını almak için seslerini duyurmaya çalışacak olan işçiler için TTB'nin de katkılarıyla hasta yatakları hazırlanacak.
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi adına basın açıklamasını yapan Yasemin Göksu, silokozis hastası işçilerin tüm haklarını kazanana kadar mücadeleyi bırakmayacaklarını ifade ederek, yaklaşık üç yıldır sürdürülen mücadele sonucunda önemli kazanımlar elde ettiklerini söyledi. Sıra işçilerin maluliyet haklarını almasına geldiğini belirten Yasemin Göksu, önümüzdeki günlerde plan ve bütçe görüşmeleri kapsamında ele alınacak, silikozis hastası kot kumlama işçilerinin sosyal güvenlik haklarına ilişkin bir düzenlemeyi de kapsayan bir torba yasa çıkarılmasının gündemde olduğuna işaret ederek, bu nedenle Ankara'da olduklarını belirtti.
TORBA YASA 'ÖZÜRLÜ' SAYIYOR
Önerilen torba yasada kot işçilerinin meslek hastası işçilerin yararlandığı maluliyet haklarından çok daha geride olan 'özürlü' kategorisine dahil edildiğini belirten Göksu, "Görüşülen torba yasa, kot işçilerine yeni bir hak vermiyor, aksine umutlarımızı yıkarak, bizleri yok ediyor" dedi. Çalışma Bakanı ve hükümet partisinin temsilcilerinin sözünde durarak, bu soruna gerçek çözüm bulmasını beklediklerini ifade eden Göksu, kot işçilerinin taleplerini şu şekilde dile getirdi:
"Sigortası olup olmadığına bakılmaksızın, ilgili hakem hastanelerce silikozis hastalığına yakalandığı tespit edilen tüm hastaların, hastalıklarının ağırlıkları oranında sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları için 5510 ve 506 sayılı kanunda gerekli düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. meslek hastalıkları hastanesinden silikozis raporu alan işçilere iş göremez gelirinin bağlanması için, işçinin çalıştığını ispat yükümlülüğü kaldırılmalıdır."
EmekDunyasi.Net