UPS DİRENİŞİ:
ITF'den UPS işçilerine destek için 1 Eylül çağrısı
Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu(ITF) Türkiye'de sendikalı oldukları için işten atılan ve 111 gündür direnişlerini sürdüren UPS işçilerine destek vermek için 1 Eylül 2010 gününü Eylem Günü ilan etti. 154 ülkede örgütlü üye tüm sendikalarına 1 Eylül günü eylem yapma çağrısında bulundu.
Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu(ITF), 3-11 Ağustos tarihleri arasında yapılan 42. kongresinin sonuç önergesine uygun olarak, Türkiye'de sendikalı oldukları için işten atılan ve 111 gündür direnişlerini sürdüren UPS işçilerine destek vermek için 1 Eylül 2010 gününü Eylem Günü ilan etti. 157 işçinin işe geri alınması, UPS işçilerini örgütleyen Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası(TÜMTİS)'nın UPS işyerlerinde yetkili sendika olması talepleri ve "UPS, Haksızlık Değil Adalet Dağıt" sloganı altında ITF 154 ülkede örgütlü üye tüm sendikalarına 1 Eylül günü eylem yapma çağrısında bulundu.
Şu ana kadar pek çok yurtdışı sendikası ve Avrupa parlamentosu milletvekilinin dayanışma sunduğu direnişin ardından 1 Eylül'de dünya çapında sendikalar iş bırakma, iş yavaşlatma, protesto yürüyüşü eylemleri düzenleyecekler. Küresel Eylem gününe Türk-İş tam destek vereceğini açıkladı. Türk-İş Yönetim Kurulu üye sendikalarını bugün yaptığı bir açıklamayla UPS direnişine ve küresel eylem gününe destek vermeye çağırdı. 1 Eylül Çarşamba günü Çapa Tıp Fakültesi önünden saat 11.00'da UPS Genel Merkezi'ne bir yürüyüş yapılacak. 1 Eylül eyleminin sonuç vermemesi durumunda küresel eylemler 15 Eylül günü bir kez daha kararlı bir şekilde tekrar edilecek.
ITF'nin yaptığı açıklama şöyle:
"UPS, HAKSIZLIK DEĞİL ADALET DAĞIT"
Anlaşmazlık
ITF, kendisine bağlı kara taşımacılığı sendikası TÜMTİS tarafından UPS çalışanları arasında yürütülen örgütlenme çalışmasının gittikçe artan bir saldırıya maruz kaldığı konusunda bilgilendirilmiş bulunuyor. Geçen hafta Mexico City'deki ITF Kongresi'nde oybirliğiyle kabul edilen bir acil durum kararıyla ITF şimdi de 1 Eylül 2010'da bütün üyelerini yasalara uygun bir dayanışma eylemine çağırıyor. Daha fazla bilgi için lütfen Mac Urata'yla irtibata geçin.
ITF kararlı bir şekilde TÜMTİS'in UPS'ye karşı verdiği mücadeleyi destekliyor. ITF, UPS CEO'suna, Türkiye'deki yerel UPS yönetimine ve Türkiye Başbakanı'na endişelerini belirten yazılar yazdı; ancak hiç bir yanıt alınamadı Dünyanın dört bir yanından sendikalar destek mesajı gönderdiler ve uluslararası sendika delegasyonları dayanışmalarını göstermek için UPS direniş hattını ziyaret ettiler.
ITF durumu izlemeye almakta ve yeni eylemler seferber etme ihtiyacı durumuna karşı ITF üyelerinin hazırlıklı olmasını istemektedir.
Ne yapabilirsiniz?
ITF, taşımacılık sektörlerinde örgütlenen üyelerine, Türkiye'deki UPS işçileriyle dayanışma göstermek, işten atılan işçilerin koşulsuz olarak işe geri iadesini sağlamak ve UPS ve altişveren firmalarında daha fazla mağduriyet oluşmaması için gerekli adımların atılmasını sağlamak üzere olabilecek her tür yasal eylemi harekete geçirmesi çağrısında bulunuyor.
- Eğer sendikanız UPS işçilerini temsil ediyorsa işyerlerinde yasalar çerçevesinde dayanışma eylemleri düzenleyebilirsiniz.
- UPS müşterisiyseniz yerel UPS ofislerine protesto ziyaretinde bulunabilirsiniz.
- Yerel UPS yönetimine yaklaşarak, bu davanın çözümlenmesi için Eylem Günü öncesi Atlanta'daki UPS ana merkeziyle iletişime geçmesi konusunda ısrar edebilirsiniz.
- Direniş hattını desteklemek için mali katkı sunabilirsiniz. Bazı sendikalar yapacakları bağışları onayladılar.
Banka Detayları
EUROPEAN TRANSPORT WORKERS' FEDERATION
KBC Bank
Rue d'Arenberg 11
B-100 Brussels (Brüksel)
IBAN: BE93 4300 3866 2167
SWIFT: KREDBEBB
Lütfen bizi eylemlerinizden haberdar edin.
ITF planlanan dayanışma eylemlerini bize bildirmeniz, iletişimden sorumlu bir kişi belirlemeniz için çağrıda bulunuyor. İletişim sorumlusuna kampanya bilgileri yollanacak. Bu kişiyle TÜMTİS ve dünyadaki ITF sendikalarına gerçek zamanlı güncellemeler göndermek için 1 Eylül günü bağlantıya geçilecek.
Arkaplan
Bilebileceğiniz üzere, son aylarda ITF üyesi TÜMTİS UPS işyerlerinde sendikalaştırma adımları attı. Kasım 2009'dan beri Türk yasalarındaki prosedürler uygulanmaksızın Ankara, İstanbul ve İzmir'de 150'den fazla işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçilerin tamamı sendika üyesi ya da sempatizanıydı. ITF'nin aldığı bilgiye göre kalan işçiler de sendikaya üye olmaktan vazgeçsinler diye sürekli mağduriyet ve tacizle karşı karşıyalar. Hatta bazı işçiler sendikadan istifa etmeye zorlandı.
2 Temmuzda İzmir'de bir noterlik önünde taşeron firma yöneticisinin silahını çıkarıp ateş etmeye başladığının haber verilmesiyle çatışma tırmanışa geçti. Anlaşmazlığa dair daha fazla bilgi için bkz.
http://www.itfglobal.org/solidarity/UPSTurkey.cfm
(EmekDunyasi.Net)