14 Ekim 2010, Perşembe

Dinçer: Biz 3 günde çıkarırdık

Zonguldak'ta faciada ölen işçiler için "güzel öldüler" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Şili'deki kurtarma operasyonu için, "Bizde olsaydı, madencilerimizi 3 günde çıkarırdık" dedi.

Şili'de madencilerin yeryüzüne çıkarılışı hayranlıkla izlenirken, Zonguldak'ta faciada ölen işçiler için "güzel öldüler" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den ilginç bir açıklama geldi. Bakan Dinçer, Zonguldak'ta 28 işçinin cenazelerinin 4 gün sonra çıkarıldığı, 2 madencinin ise 148 gündür toprak altında olduğunu unutarak, Şili kurtarma operasyonuyla ilgili "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sky Türk'te yayınlanan 'Haber Mahali' programında, Şili'de 66 gün sonra yeryüzüne çıkarılan madencilere ilişkin açıklama yaptı.

'BİZ DAHA İYİYİZ'

Bakan Dinçer, "Biz daha iyiyiz" dedi ve ekledi: "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi üç günde çıkarırdık." Dinçer'in konuşmasının satırbaşları şöyle:

-Zonguldak'da grizu patlaması ile kazaya uğradık. Şili'de ise göçük oldu. Şayet Zonguldak'da grizu patlaması yerine, göçük olsaydı, işçilerimizden hayatını kaybeden olmayacaktı ve sadece 3 günde çıkaracaktık.

-İşçilerimizi 560 metreden 3 günde çıkarırdık. Biz çok daha iyiyiz. Şimdi siz, madenin bir köşesinde göçük olmuşken öbür tarafta güvenli bir yerde bekleyen insanları görüp "Bizde niye böyle değil!" derseniz, bize haksızlık edersiniz.

-Çünkü bizim madenlerimizde de işçilerimizin güvenle ve aylarca kalabilecekleri mekânlar var. Zaten ona benzer yerlerde dinleniyorlar, yemeklerini yiyorlar. Ama bizde insanlar hayatını kaybettiler. İkisi ayrı durumlar. Onun için Şili'deki benzer başka bir durumu bizimle mukayese etmenin doğru olacağı kanaatindeyim.

'ŞİLİ'Yİ BÜYÜTMEYİN'

Bakan Dinçer, Şili'deki kurtarma çalışmalarının büyütüldüğünü savundu, şöyle dedi: "Niye o kadar büyütüyoruz Şili'de olup biten hadiseyi? Şöyle örnek vereyim, içeriye indirilen sondajın genişliğiyle, aslında yapılan kafes birbirinden farklıydı, uyumlu değildi. Kafes sondaj deliğinden içeriye giremediği için geciktiler. Çok da basit bir hadiseydi halbuki."

İKİ İŞÇİ 148 GÜNDÜR ÇIKARILAMIYOR

Zonguldak'ta 17 Mayıs'ta meydana gelen faciada 30 işçi yaşamını yitirdi. İşçiler 28'inin cenazesine ancak 4 gün sonra 21 Mayıs günü ulaşılabildi.

İki işçiye ise 148 gündür ulaşılamıyor. -560 kodunda meydana gelen patlama nedeniyle iki işçinin -700 kodundaku kuyunun dibine düştükleri tahmin ediliyor. İşçilerin nasıl çıkarılacağı halen bilinmiyor.

'GÜZEL ÖLDÜLER'

Çalışma Bakanı Dinçer'in maden facialarına ilk geçmişte yaptığı açıklamalar da dikkat çekiyor. Bakan Dinçer, Zonguldak'taki facianın ardından ölen işçiler için, "güzel öldüler" demişti. Bakan, "İlk 19 madencimizin bedeninde herhangi bir yanık yoktu, güzel öldüler. 8 madencimizde ise hafif yanıklar vardı, onların kimlik tespitlerinde sorunlar yaşandı. Maden işçileri ailelerine teslim edildi. Aileler huzur içinde" demişti.

EmekDunyasi.Net

Bağlantılı Haberler