01 Kasım 2011, Salı

Yeni anayasa için 'Anayasa Meclisi' önerisi

Demokratik Anayasa Hareketi, 12 Eylül anayasasından kopmuş yeni bir anayasa için, "Yol temizliği ve güven artırıcı önlemler" alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, görevi anayasa yapmak olan "Anayasa Meclisi" önerisinde bulundu.

Demokratik Anayasa Hareketi (DAH) Mülkiyeliler Birliği'nde "Demokratik Bir Anayasa İçin Yol Haritası ve Öncelikler" konulu basın toplantısı düzenledi. Hareket adına açıklama yapan gazeteci Ayhan Bilgen, "Yeni demokratik anayasanın tamamen insan onuruna yarışan, toplumun demokratik taleplerini karşılayacak bir özgürlükler anayasası olması beklenmektedir" dedi.

Yaşamın her alanını baskı altına alan anayasanın tümden değiştirilmesi ve demokratik bir anayasanın oluşturulması konusunda her zamankinden daha fazla toplumsal zemin olduğunu dile getiren Bilgen, yeni anayasa yapım sürecine halkın doğrudan katılması gerektiğini söyledi. Bunun için tüm toplumsal dinamiklerin sürece müdahil edilmesi gerektiğine işaret eden Bilgen, "Ayrıca oluşturulacak taslakta yer alacak görüş ve önerilerin toplumda özgürce tartışılması ve sürecin örgütlenebilmesi için yeterli zaman tanınmalıdır" dedi.

GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER

Toplumsal dinamiklerin sürece dahil edilmesi ve toplumda özgürce tartışmanın sağlanması durumunda demokratik ve yeni bir anayasa yapılabileceğine dikkat çeken Bilgen, ayrıca yeni anayasa için "yol temizliği" ve "güven artırıcı önlemler" gerektiğini belirtti. Bilgen, "Yol temizliği ve güven artırıcı önlemler" için şu önerilerde bulundu:

1- TBMM, başta Terörle Mücadele Yasası, TCK ve Basın Yasası olmak üzere, inanç, ifade ve özgürlenme özgürlüğünün önündeki bütün engelleri kaldıracak düzenlemeleri gerçekleştirmeli.

2- Yeni bir Anayasa, yeni bir başlangıç olacağından siyasi davaların takibinin sonlandırılması ve davaların düşürülerek siyasi genel affın ilanı toplumsal barışı sağlamada güven artırıcı olacaktır.

3- Çatışmalı ortamın sonlandırılması için askeri operasyonlar durdurulmalı, koruculuk sistemi başta olmak üzere fiilen devam eden tüm olağanüstü hal uygulamalarına son verilmeli.

4-Tutuklu milletvekilleri serbest bırakılarak siyaset yapmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

ANAYASA MECLİSİ KURULMALI

Yeni anayasanın bir kanun değişikliğinden öte yeni bir anayasal düzen anlamına geldiğine vurgu yapan Ayhan Bilgen, yeni anayasa için "Anayasa Meclisi" oluşturulması önerisinde bulundu. Bilgen, bu konuda şunları söyledi: "Halk iradesinin yüzde 95'inin Meclis'e yansıdığı iddia edilse de yüzde 10 barajı, Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve anti-demokratik koşulların sonucu oluşmuş bir meclisin yeni ve demokratik bir anayasa yapması mümkün görünmemektedir. Bu koşullarda yapılacak anayasanın, 82 darbe anayasasına makyajdan öteye gitmeyeceği bellidir. Oluşturulacak 'Anayasa Meclisi' mevcut oluşmuş Meclis'i tamamen dıştalamamakla beraber katılımcı, demokratik bir yöntemle seçilmelidir ki, demokratik bir anayasa yapılabilsin. TBMM'nin çıkaracağı bir yasa ile 2-3 yıllık ve görevi tamamen yeni bir Anayasa yapmakla sınırlı bir Anayasa Meclisi; kadınların eşit temsil edildiği, toplumun her kesiminin katılımını yansıtan, sendikaların, eğitim kurumlarının, farklı etnik grupların, inanç sahiplerinin, meslek örgütlerinin ve siyasi parti temsilcilerinin içinde yer aldığı, hiçbir baraj sistemine tabi olmayacak şekilde seçimle oluşturulmalıdır."

Ayhan Bilgen, Anayasa Meclisi'nin hazırlayacağı anayasa taslağının, tüm toplumsal kesimlerce özgür bir ortamda, yeterli sürede tartışıldıktan sonra ve öneriler alındıktan sonra son şekli verilerek halk oyuna sunulması gerektiğini belirtti.

İNANÇ GRUPLARI ÖZGÜR BİR ANAYASA İSTEDİ

Basın toplantısına katılan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necdet Saraç, "İnsan merkezli, katılımcı, çoğulcu, tüm kimliklerin yer aldığı bir anayasa istiyoruz" dedi.

Türk Protestan Kiliseler Birliği Basın Danışmanı Soner Tufan da, "Düşünce ve ifade özgürlüğü ile inanç özgürlüğünü güvence altına alan, gerçekten yeni bir anayasa istediklerini" belirtti.

ANKARA-EmekDunyasi.Net