18 Ağustos 2010, Çarşamba

"Hükümet elini taşın altına koymalıdır"

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, çatışmasızlık çağrısını devlete de yaptıklarını ve çatışmazsızlık ortamının fiilen gerçekleşebilmesi için operasyonların durması gerektiğini belirtti.

KCK'nin 13 Ağustos'ta açıkladığı eylemsizlik kararına değinen Demirtaş, KCK'nin  kitle örgütleri ve partilerinin yaptığı çağrılara verdiği olumlu yanıtın mutluluk verici olduğunu belirterek, "Bu sevincimizin yarım kalmaması için çağrımızı yenilemek istiyoruz. Biz çağrımızı çatışan iki tarafa da yapmıştık. Dolayısıyla çatışmazsızlık ortamının fiilen gerçekleşebilmesi için operasyonların durması gerekiyor. Bununla en azından Türkiye çatışmasız günler yaşayacaktır" dedi. Çağrının iki tarafa da yapılan bir çağrı olduğunu söyleyen Demirtaş, çabalarının 20 Eylül'den sonra da devam edeceğini ve barışın kalıcı olması çatışmasız bir dönemin başlaması için BDP'nin çalışacağını ifade etti. "Hükümet elini taşın altına koymalıdır" diyen Demirtaş çatışmazlığın devam etmesini sağlayarak bunun tarihe yazılması gerektiğini, aksi durumun da tarihe yazılacağını ve hükümetin bundan sorumlu olacağını söyledi.

"KARARINI VERMEYEN AKP'DİR"

BDP'nin boykot kararının KCK'nin eylemsizlik kararından sonra kamuoyunda tartışılış biçimini izlediklerini söyleyen Demirtaş, Boykot kararının siyasi bir talep içeren karar olduğunu ve ateşkesle veya başka bir gerekçeyle ilişkilendirmediklerini ifade etti. BDP'nin aldığı boykot kararının gerekçelerinin kamuoyu ile paylaşıldığını söyleyen Demirtaş  KCK'nin eylemsizlik kararından sonra BDP'nin boykot karını esnetmesi veya vazgeçmesi şeklinde değerlendirmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Siyasi taleplerine en küçük yanıt almadıklarını, boykot tavırlarını tartışmaya açmaya gerektirecek bir gelişme olmadığını söyleyen Demirtaş "Bugün BDP'nin boykot tavrını esnetmesini isteyenlere yol gösteriyoruz. Bu basıncı AKP'ye yöneltin, yeni anayasa isteyin, Kürt sorununun çözülmesini isteyin seçim barajının düşmesini isteyin. TMK'nın değişmesini, kaldırılmasını isteyin. BDP kararını çoktan verdi. Kararını veremeyen AKP'dir" dedi

Konuşmasının ardından  gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, son güne kadar da boykotu halkla tartışacaklarını belirtti. Hükümetin gerçek bir açılım yapması için meclisi acil bir şekilde toplayarak seçim barajını düşürebileceğini dile getiren Demirtaş, "Yeni bir anayasa ile Kürt sorununun çözümü garanti edebiler. Bunlar Türkiye'nin aleyhine olan gelişmeler değil. Türkiye'nin demokrasisini güçlendirecek bu talepler sadece BDP'nin talebi değil. Bu nedenle hükümet bu konuda en küçük bir tartışmaya girmeyecekse halkımız bunu değerlendirecek ve boykot kararında ısrarcı olacaktır" diye konuştu. Diyalog ve müzakere çağrılarının ateşkesin kalıcı hale dönüşmesi için de yapıldığını belirten Demirtaş, "Hükümet akan kanın durması noktasında  samimiyse biz üstümüze düşeni yaparız diyen Demirtaş, "biz mücadelemizi BDP olarak sürdürüyoruz" diye konuştu.

(emekdunyasi.net)