"Polis Van'da terör estirdi"
Van'da basın açıklaması sonrası yürüyüşe geçen kitleye polisin yaptığı müdahaleyle başlayan olaylar devam ederken polis müdahalesini kınayan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "Polis kentte halk üzerinde terör estiriyor" diyerek valiyi istifaya çağırdı.
Hakkari'nin Aksu Köyü Bileh û Binevşan bölgesinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren 9 HPG'li için BDP Van İl Binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya BDP Van Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Özdal Üçer ile kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi katılırken açıklamadan sonra yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polisin müdahalesi sert oldu. Savaş alanına dönen kentte çok sayıda yaralı olduğu bildirilirken, olaylar sırasında atılan gaz bombasından yaralan BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ise yapılan ilk müdahaleden sonra taburcu edildi. Olaylara müdahale eden bir TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) aracının Başkale Garajı'nda dingili kırılarak yan yatması sonucu göstericiler panzere saldırdı. Bunun üzerine yan yatan TOMA'nın alev alması sonucu su taşıyan bir panzer olay yerine geldi. Dumanların çıktığı TOMA söndürülürken, tekrar biriken halka da çok sayıda gaz bombası fırlatıldı.
VAN CEHENNEM ALANI!
Olayların bir başka mekânı olan kentin en işlek caddesi Cumhuriyet Caddesi'nde de toplanan kalabalığa polisin müdahalesi sert oldu. Diğer işlek cadde olan Maraş Caddesi üzerinde ise sık sık gruplar halinde toplanan vatandaşlar polisin tazyikli su ve gazlı müdahalesine taşlarla karşılık verdi. Van'ın en işlek caddeleri olan ve bayram alışverişi için Vanlıların uğrak yerleri olan Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, Sanat Sokağı, Başkale Garajı, Ordu Caddesi, Sihke Yolu, Hastane Caddesi ve Rus Pazarı civarı ve tüm ara sokaklarda onlarca noktada ateşler yakan göstericilere polis müdahale edemedi. Olaylar sırasında özellikle sivil polislerin bellerinden silahlarını çekerek, kitlenin üzerine ateş açması dikkat çekti. Yine polis tarafından kullanılan plastik mermilerden dolayı birçok işyerinin camları kırılırken, tazyikli su ile göstericilere müdahale eden panzerler ise çok sayıda işyerinin tabelalarını hedef alarak tazyikli su sonucu tabela ve camların kırılmasına neden oldu.
"BUGÜN YAŞANANLAR DEVLET TERÖRÜDÜR"
Polisin sert müdahalesine ilişkin ateşler içinde kalan Sanat Sokağı'nda basına kısa bir bilgilendirme yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, polisin bayram arifesinde terör estirdiğine vurgu yaparak, "Basın açıklaması gerekçe gösterilerek bayram alışverişi yapan halkın üzerine bile gaz bombası atıldı. İş yerleri tahrip edildi. Bunun ismi devlet terörüdür. Halkı perişan ettiler. Binlerce, on binlerce insan; genç, yaşlı, hasta demeden halkın üzerine saldırdılar. Bunun hesabını soracağız. Üç saattir Vali'ye ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak yok. Kent bu durumdayken vali hangi cehennemdedir bilmiyoruz" diyerek tepki gösterdi.
Üçer'in konuşması devam ederken polislerin Sanat Sokağı'na gaz bombaları atması da dikkat çekti.
Olaylar kentin birçok noktasında yer yer devam ederken, iş merkezlerine ve pasajlarda mahsur kalan vatandaşlar da evlerine gidemez durumda. Ayrıca onlarca noktada yakılan ateşlerin esnafların dükkânına sıçramaması için itfaiye ekipleri tarafından söndürülmeye çalışılıyor.
DİHA