01 Eylül 2010, Çarşamba

Üniversitede de fişleme

Yeni başlayan üniversite kayıtları sırasında, Marmara Üniversitesi'nin önkayıtta yaptığı anket fişlenme konusunda kaygı yarattı.

YEŞİM ÖZŞEN yesim_ozsen@yahoo.com.tr

fişlenen öğrenciBirçok üniversitenin uyguladığı internet üzerinden önkayıt sistemini M.Ü.'de uygulamaya başladı. Ancak önkayıt sırasında doldurulmak zorunda olunan anket kısmı, öğrencilerde "fişleniyor muyuz" sorusunu akıllara getirdi.

İsim ve soy isimlerin yazılarak doldurulması gereken ankette kendinizi nasıl tanımlarsınız sorusunun şıkları arasında "ulusal güvenliğe önem veren", "manevi konulara önem veren" gibi fişlenmeyi akıllara getiren şıklar bulunuyordu.

Eski rektör Necla Pur, fişleme iddialarına "Fişlemek bizim ne haddimize, biz sadece  öğrencilerin profili hakkında bilgi sahibi olmak istedik. Ama öğrencileri kategorize edelim ya da fişleyelim diye bir şey asla düşünmedik" şeklinde cevap verdi.

Bilişim ve eğitim uzmanları, anket verilerinin özel bir program ile tek bir tuşla "Ulusal güvenliğe bağlı öğrenciler" şeklinde kategorize edebileceğini belirtti. Siyasi fikirlerinin daha oturmamış çocukların bu anket sonucunda ömür boyu peşlerini bırakmayacak bir yaftalanmaya maruz kalabileceklerini de ekledi.

Star Gazetesinde fişleme ile ilgili haber çıktıktan sonra anketi kaldıran yeni yönetimden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamza Kandur, anketi bir önceki yönetimin koyduğuna dikkat çekerek, "Üniversitenin asla fişleme yapmak gibi bir niyeti söz konusu değil. Ama anketi incelediğimizde biz de bazı şıkların kötü niyetlilerin eline geçmesi halinde fişleme olarak kullanılabileceği tehlikesini fark ettik. Bunun üzerine de hemen anketi internet sitemizden kaldırdık. Çünkü bizim öğrenciler ulusal güvenliğe mi önem veriyor, manevi konulara mı önem verdiği ile ilgili bir merakımız bulunmuyor." şeklinde açıklamada bulundu. Bu sebepten ötürü, anketi yeniden yapılandıracaklarına da değinen Kandur, "Ama bu sefer ankette sadece öğrencilerin neden Marmara Üniversitesi'ni seçtikleri ve bölüm tercih nedenlerini soracağız. Bunun içinde öğrencilerin fişlenmelerine mahal verecek herhangi bir soru ya da şık asla bulunmayacak" diye konuştu.

(EmekDunyasi.Net)