03 Haziran 2010, Perşembe

Boğaziçi sermaye için soruşturacak

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi Nisan ayında gerçekleştirilen ve patronların katıldığı "Ekonomi Zirvesi'ni sabote ettikleri" gerekçesiyle 7 öğrenci hakkında disiplin soruşturması açtı.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi Nisan ayında gerçekleştirilen ve patronların katıldığı "Ekonomi Zirvesi'ni sabote ettikleri" gerekçesiyle 7 öğrenci hakkında disiplin soruşturması açtı.

Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen bir konferansa girmek isteyen öğrencilerden 7'sine disiplin soruşturması açıldı.
Patronları protesto etmek isteyen öğrencilere üniversite soruşturma komisyonunca şu yazı gönderildi:
"Sayın... 6 Nisan 2010 Salı günü Demir Demirgil Salonunda, 7 Nisan 2010 Çarşamba günü Rektörlük Binası içerisindeki Toplantı Salonuna alınarak düzenlenen İşletme ve Ekonomi Kulübü'nün "Ekonomi Zirvesi" etkinliğinde iki gün boyunca olaylar çıkarmış ve bu toplantıyı sabote etmeye çalıştığınız iddiası ile Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri uyarınca hakkınızda disiplin soruşturması açılmış bulunmaktadır"

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampusu’nda Nisan ayında düzenlenen 5. Ekonomik Zirvesi, öğrencilerinin protestosu ile karşılanmıştı. Öğrenciler zirvenin yapılacağı Öğrenci Faaliyetleri Binası’nın önüne “Patronların değil sokağın sesini dinle” yazılı pankart asmışlar, “Global resesyonda son perde” konulu panele katılmak isteyen öğrenciler içeri alınmamışlardı.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Giray, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Öğrenciler Ahmet Zorlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Procter ve Gamble Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, CNBC Araştırma Müdürü Artunç Kocabalkan'ın konuşmacı olduğu panele girmelerinin engellenmesine tepki göstermişlerdi.

IMF SİZİNLE GURUR DUYUYOR

Öğrenciler bir arkadaşlarının darp edilmesi üzerine Teksen Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Kumcu, Merkez Bankası Başkanı İbrahim Turhan, Prof. Deniz Gökçe'nin katılımıyla yapılan konferansı yaptıkları 45 dakikalık eylem ile iptal ettirtmişti. Salon boşaltılırken öğrenciler “IMF sizinle gurur duyuyor", "Sermaye defol üniversiteler bizimdir”, "Patronların değil sokağın sesini dinle", "Sermaye krizde öğrenciler eylemde" şeklinde slogan atmışlardı.

BOĞAZİÇİ'NİN KAPISI PATRONLARA HER ZAMAN AÇIK

Son soruşturma Boğaziçi Üniversitesi sermaye yanlısı etkinliklere yaklaşımının ilk örneği değil. Zira üniversitede her yıl "Kariyer Günleri" adı altında ulusal ve uluslarası sermaye grupları davet edilerek öğrenciler arasından tekellere hizmet edecek "adaylar aranıyor". Günlerce süren etkinlikler boyunca kampuslar ve etkinlik salonları kapitalist şirketler tarafından işgal ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda da Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, "Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'nin Harvard'ı olduğunu, ancak bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini" söylemiş, 20 yıl hocalık yaptığı Boğaziçi'nin özelleştirilmemesi halinde İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'ne benzeyeceğini ileri sürmüştü.
Akgiray'ın İTÜ ve İstanbul Üniversitesine hangi açılardan benzerlik kurduğunu bilinmese de son örnekte Boğaziçi'nin "Karnını tutarak okula girmekten", "İdeolojik halay çekmekten" bile öğrencilerine soruşturma açan İstanbul Üniversitesine benzemeye başladığı söylenebilir.

İstanbul - ETHA