16 Eylül 2011, Cuma

'Kadınlar tecavüzcüleriyle evlensin'

İş yükünün azalmasını isteyen hakim ve savcılardan çözüm önerisi: "Tecavüze uğrayan kadın tecavüzcüsüyle evlenirse, iş yükü azalır."

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) organize edilen 'yargının hızlandırılması ve sorunların tespit edilmesi' amacıyla yapılan toplantılarda hakim ve savcılardan çok tartışılacak bir öneri geldi: "Tecavüze uğrayan kadın tecavüzcüsüyle evlenirse, iş yükü azalır."

HSYK tarafından Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara iletilecek olan hakim ve savcıların önerilerinin toplandığı "Yargıda durum analizi" isimli raporda ayrıca şu öneriler yer alıyor: "HSYK'nın başkanı sembolik olarak cumhurbaşkanı olmalı", "Bazı kurumlara döner sermaye verilmesi gibi imkanlar tanınmalı", "Protokoller yapılarak hakim ve savcıların buralarda ücretsiz muayene edilmesi sağlanmalı", "Hakim ve savcıların belli aralıklarla psikolojik destek alması sağlanmalı", "Cüppeler yeniden tasarlanmalı."

Kadına yönelik şiddetle ilgili tartışılacak önerilerden bazıları ise şu şekilde: "Adli Tıp'tan cinsel suçlarla ilgili daha hızlı rapor alabilmek için 'beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı' araştırması yerine sadece 'beden sağlığının bozulup bozulmadığı' araştırılmalı. 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının ceza miktarları düşürülmeli, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 434. maddesindeki uygulama yeniden hayata geçirilmeli."

Yürülükten kaldırılan 434. maddeye göre  tecavüz, kaçırma, alıkoyma ile ilgili suçlardan hakkında dava açılan kişi mağdur ile evlendiğinde hakkında açılan kamu davası ya da hüküm verilmiş ise cezasının çektirilmesi ertelenmekte, bu durumda suçu işleyen ve iştirak edenler hakkındaki dava ve ceza düşüyordu.

İSTANBUL-EmekDunyasi.Net/ETHA